Pijn bij het vrijen

De oorzaken bij vrouwen

Pijn bij geslachtsgemeenschap kan allerlei lichamelijke oorzaken hebben bij vrouwen. Het is belangrijk om een lichamelijke oorzaak allereerst op te lossen of uit te sluiten.

De meest voorkomende oorzaak van pijn bij penetratie is onvoldoende opgewonden zijn waardoor de vagina niet vochtig genoeg is. Er ontstaat dan bij geslachtsgemeenschap een “schuurpapiereffect”. Pijn hierdoor en andere niet opwindende gedachten zorgen er ook voor dat spieren van de vagina aangespannen raken. Ontspanning van vagina en bekkenbodemspieren is juist nodig om gemeenschap te kunnen hebben. Aanspannen in plaats van ontspannen, vergroot het “schuurpapiereffect” en geeft meer pijn. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

De oorzaken bij bij mannen

Bij mannen is pijn bij seks minder voorkomend dan bij vrouwen. Uiteraard zijn er diverse lichamelijke (niet-sekuologische) aandoeningen die dit soort klachten kunnen geven. Een echte seksuologische oorzaak kan, net als bij vrouwen, een te hoge bekkenbodemspanning zijn met verminderde bloedafvoer.Wat is de oplossing voor pijn bij vrijen?

Het leren ontspannen van de bekkenbodem is belangrijk. Nog belangrijker is leren ‘nee’ te zeggen als je lichaam ‘nee’ voelt. Leuke seks is plezier voor twee en in de behandeling leer je (weer) te genieten in plaats van pijn te verdragen.
Ik help je heel graag met ieder mogelijk seksuologisch probleem. Zou je contact met me willen? De allereerste 15 minuten bied ik je kosteloos aan zodat we kunnen beoordelen of we een klik hebben. Onze gesprekken vinden gewoonlijk plaats in mijn praktijk in omgeving Amsterdam of via videobellen.