Vaginisme

Vaginisme is het op “slot” zitten van de bekkenbodem. De spieren van de bekkenbodem zijn vergelijkbaar met de spieren van de buik of nek. Als deze samentrekken wordt de vagina zo nauw dat penetratie niet mogelijk is. Vaak is ook het inbrengen van een vinger, tampon of medisch onderzoek niet mogelijk. Het lichaam zegt “nee’, terwijl de vrouw zegt dat ze wil.

De oplossing van vaginisme bestaat enerzijds uit de bekkenbodemspieren te leren ontspannen. Deze zit echter meestal niet zo maar op slot. Het is ook nodig om de oorzaak van het op slot zitten aan te pakken door middel van gesprekken. Vaginisme wordt vaak geassocieerd met seksueel misbruik. Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Er zijn vele redenen waarom het lichaam “nee’ kan zeggen. Het is vaak de angst voor pijn waardoor dit verdedigingsmechanisme optreedt.

Wat is de oplossing voor vaginisme?

Positieve, belonende ervaringen in kleine stapjes is de basis voor de oplossing. Zie ook: pijn bij vrijen. De cirkel kan doorbroken worden door spieren te leren ontspannen en te leren (samen) goed met je lichaam en opwinding om te gaan. Niet opwindende gedachten, zoals “het gaat pijn doen” kan je leren herkennen en omzetten. Oefenen gebeurt altijd in plaats van “moeten” op basis van plezier. Ik help je heel graag met ieder mogelijk seksuologisch probleem.